Cloaca

Cloaca

(Cloaca heet in Spaanstalige landen Baraka, in Duitstalige landen Alte Freunde)
het toneelstuk, de film, het boek, Cloaca 2012, speellijst 2012/2013, recensies (2012)
Cloaca is een verhaal over mannenvriendschappen. Vier mannen van midden veertig, Pieter, Joep, Tom en Maarten, zijn door omstandigheden even tijdelijk bij elkaar, hetgeen een soort herhaling van hun studietijd is, waarin ze een hecht clubje vormden. Ze hebben sinds die tijd altijd contact met elkaar gehouden en zagen elkaar geregeld, de een wat meer dan de ander. Van hun levens is niet alles terechtgekomen, waar ze van droomden. Maatschappelijk zijn ze alle vier redelijk tot goed geslaagd, maar in hun privé-levens schort het aan van alles. Hoewel ze de schijn ophouden van solidariteit, laten ze elkaar, als het erop aan komt vallen in hun streven om hun eigen ambities te vervullen. Wat een hechte vriendschap leek, stelt uiteindelijk door gebrek aan zachtheid en aardigheid bitter weinig voor. Deze mannen kiezen meedogenloos voor zichzelf.

De mannen besluiten in een opwelling van solidariteitsgevoelens elkaar uit de brand te helpen. Maar als blijkt dat het wankel evenwicht dat zij elk in hun leven gevonden hebben daardoor bedreigd wordt, laten ze elkaar vallen en kiezen zij voor hun eigen hachje. De oude vriendschap en hun vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun eigen zelfzuchtige ambities.
het toneelstuk
de film
cloaca filmaffiche

Cloaca (110 min.) is een speelfilm van Willem van de Sande Bakhuyzen, gebaseerd op het toneelstuk Cloaca van Het Toneel Speelt. De film is in 2003 door de AVRO uitgezonden op de televisie. Maria Goos schreef het scenario. Hoofdrolspelers zijn Peter Blok als Tom, Pierre Bokma als Pieter, Gijs Scholten van Aschat als Joep en Jaap Spijkers als Maarten. Elsie de Brauw speelt Joeps echtgenote Conny, Caro Lenssen is Joeps dochter én Maartens minnares Laura, en Marleen Stoltz speelt callgirl Helena.

De producenten zijn Anton Smit en Hanneke Niens van IdtV Film, coproducent is Justine Paauw van de AVRO. Guido van Gennep is de director of photography, Wouter Jansen de editor, Kees de Groot en Paul Bijpost verzorgden het geluid, Fons Merkies schreef de muziek, Kemna Casting was het castingbureau, Patricia Lim en Dorien de Jong ontwierpen de kostuums en Harry Ammerlaan is verantwoordelijk voor de productie.

Première: Donderdag 23 oktober 2003
het boek
De uitgave van de toneel- en filmtekst van Cloaca is te koop in de boekhandel.
Prijs: € 14.95
ISBN-nummer: 9029522615