fotografieElsZweerink
november 2009
Samen met Peter Blok ben ik naar Roemenië geweest. In Boekarest was een openbare lezing van het stuk 'Cloaca.' De lezing heeft de bedoeling dat regisseurs kunnen komen luisteren of het stuk wellicht iets voor is voor het gezelschap waar ze voor werken. Boekarest heeft vijftien theaters die allemaal door de staat gesubsidieerd worden.
De lezing ging helaas niet heel erg goed. De acteurs hadden alleen hun eigen scènes kunnen voorbereiden waardoor er heel erg weinig dynamiek in het stuk zat. Maar er blijkt toch interesse voor een opvoering te zijn.
Op de Roemeense TV
23 november, TVR Cultural (Romanian Public Television / Cultural ChannelOp deze video een impressie van de Roemeense televisie waar ik met de hulp van Liliana Alexandrescu, de vertaalster van het stuk, een interview had.
In de Roemeense radiostudio
Zowel bij de radio als bij de televisie waren de interviewers buitengewoon goed voorbereid. Ze wisten alles. Ze wisten stukken te noemen van 25 jaar geleden.23 november 2009. Sfeerimpressie van de Roemeense radio: Radio România Cultural.
In het programma “Timpul prezent” zijn Maria Goos, Peter Blok en Liliana Alexandrescu te gast bij Elena Vladareanu. Een aankondiging van dit gesprek is te lezen op het blog van de presentatrice.


Openbare lezing in het Odeon theater, Boekarest 23 november 2009.
Cast: Mircea Constantinescu, Mugur Arvunescu, Marian Ghenea, Dan Bădărău and Viorica Bantaş, regie: Cristian Dumitru


Na afloop in het hotel naast het theater.
Later op de avond kwamen aan deze tafel de verhalen los van wat men tijdens het communistisch regime heeft meegemaakt. Vooral uitgeefster Florita, aan het hoofd van de tafel, heeft een zeer bewogen leven gehad. Haar vader die piloot was, heeft zestien jaar vast gezeten omdat hij twee mensen had helpen vluchten.
Peter heeft op de toneelschool in Maastricht nog les gehad van Ion Iomescu, een Roemeense regisseur, die als hij nadacht over een regie, in de hal van de toneelschool altijd op en neer liep in een afgemeten hoeveelheid passen. Hij liep nog altijd de passen die hij kon lopen in zijn cel waar hij negen jaar gezeten heeft. Florita bleek Ion van vroeger te kennen. Florita is een erg tot de verbeelding sprekende dame. Ze bestelt niet, maar ze verordonneert. 'I am thirsty, I need a drink!' En ze krijgt alles voor elkaar, zoals hier, dat we om half een 's nachts nog wat te eten kregen, terwijl de keuken allang dicht was.
Andrea werkt aan een overzicht van de Nederlandse hedendaagse toneelschrijfkunst. Ze mailde me onlangs, het is nu half december, dat ze een fonds bereid heeft gevonden om een verzamelwerk van Nederlandse toneelauteurs uit te geven.


Fragment uit de Roemeense tv-uitzending "TVR Cultural" van 25 november 2009 over de lezing van Cloaca.