fotografieElsZweerink
-- Persbericht --

de Hulp


door Maria Goos
met Michiel de Jong en Sieger Sloot
regie: Maria Goos

toneel

december 2011 tot en met maart 2012


Arnoud is een jonge investment banker, die veel geld heeft verdiend maar nu, op zijn zesendertigste, plotseling is ontslagen. Er is een abrupt einde gekomen aan de jaren waarin alles wat hij aanraakte, veranderde in goud.
Arnoud woont nu alleen in zijn grote huis en krijgt een acute hernia. Hij kan alleen nog maar liggen. Dan maakt hij kennis met de schoonmaker Lucas. Lucas wordt voor de komende weken de enige persoon in Arnouds leven waar hij contact mee heeft.

Afhankelijk van de hulp van Lucas komt Arnoud in aanraking met een realiteit die tot dan toe voor hem onbekend was; de realiteit van Lucas, die leeft zonder enige vorm van zekerheid.
Lucas en Arnoud zitten allebei klem. De een zijn carrière heeft nooit kunnen beginnen, de ander zijn carrière is door een stommiteit abrupt afgebroken. Dat schept een band. Maar de verschillen zijn groot. De aanwezigheid van de gelovige en invoelende Lucas is verwarrend en confronterend voor Arnoud die alles waar hij zijn zekerheid aan ontleende ziet afbrokkelen.
Arnoud blijkt meer mens dan hij zelf wist dat hij was. Maar is dat iets om blij mee te zijn?
Is wat Arnoud meemaakt ook echt wat er gebeurt of wordt hij gemanipuleerd door zijn toegewijde hulp? Arnoud maakt een royaal gebaar, maar wil hij dat echt zelf? Of is hij in de ban van een orakelende mislukte apotheker die al negen jaar illegaal in Nederland huizen schoonmaakt?
Lucas wil maar één ding: geld om zijn studie af te maken. En Arnoud zou hem dat kunnen geven.

De Hulp is een stuk over twee mannen, twee werelden en over de vraag: kan er een vriendschap ontstaan tussen een rijk en een arm iemand? De Hulp is zoals al het werk van Maria Goos moralistisch, zonder veroordelend te zijn. Een black comedy over geld, mannen en vriendschap.

spel: Michiel de Jong en Sieger Sloot
tekst en regie: Maria Goos
vormgeving: Robin Vogel
decorbouw: Merijn Schulte
met dank aan: Adriaan de Gier, Ko Roeleveld en Arco Krijgsman

De lunchversie De Hulp is een productie van Bellevue Lunchtheater, De Hulp (avondvullend) is een productie van Kik Productions in samenwerking met Bellevue Lunchtheater.


-- einde bericht --