fotografieElsZweerink

Leef!

de film, het boek
de film
Als Anna, een levenslustige vrouw van begin veertig een dagboek begint bij te houden, komt ze tot de ontdekking dat er iets niet goed zit in haar leven. Ze heeft het voortdurend druk, met haar vroedvrouwenpraktijk, met haar relatie en haar gezin.

Ze voelt dat ze de diverse aspecten van haar leven als schotels op stokjes draaiende probeert te houden, maar komt niet aan het echte leven toe.
Ze besluit rücksichtslos de bezem door haar leven te halen. Via een reeks soms pijnlijke en soms hilarische confrontaties krijgt ze haar leven op orde.

Ze weet weer waarvoor en voor wie ze leeft! En de mensen in haar directe omgeving zijn er stuk voor stuk ook wijzer van geworden.

première: Donderdag 29 september 2005

Uit een persbericht van het Nederlands Film Festival - 2 maart 2006:
De speelfilm Leef! van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen is bekroond met de Gouden Film. Een Nederlandse speelfilm krijgt deze prijs wanneer er minstens 100.000 bezoekers zijn geweest. Scenarioschrijfster Maria Goos en hoofdrolspeler Peter Blok werden woensdag (1 maart 2006 red.) verrast met de overhandiging van de prijs.
Leef! was de openingsfilm van het 25e Nederlands Film Festival. De film werd er bekroond met het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs, Sophie van Winden kreeg voor haar rol in Leef! het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Willem van de Sande Bakhuyzen werd postuum geëerd met het Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs voor LEPEL, Leef! en zijn œuvre.