fotografieElsZweerink
het toneelstuk
Familie is een tragi-komedie over veertigers die zijn opgevoed met de frustraties van de jaren zestig.

Jan besluit zijn kinderen uit te nodigen voor een lang weekend skiën in Zwitserland, omdat zijn vrouw Els niet lang meer te leven heeft. Hij wil een laatste keer samen zijn met het hele gezin om goede herinneringen op te halen. Nadat zij de vallei in gaan om boodschappen te halen, arriveren achtereenvolgens hun zweverige dochter Bibi en haar man Von - een mislukt schrijver -, en hun conservatieve zoon Nico - een succesvol accountant - met zijn babbelzieke vrouw Sandra.

Nico en Von besluiten Jan en Els te helpen met het sjouwen van de boodschappen, maar blijven met zijn vieren steken in de plaatselijke Stube. Langzaamaan worden ze dronken. Onder invloed van alcohol, confronteert Nico zijn moeder Els. Waarom heeft ze hem altijd gehaat? Dit is nog maar het begin van de avond. Ieders oud zeer komt naar buiten. En dat terwijl Els een verrassing had.
de film
Familie is een film over het wel en wee van een gezin, waarvan moeder Els sinds twee jaar weet dat ze kanker heeft. Er resten haar nog enkele maanden. Om nog een keer leuk samen te zijn, organiseert vader Jan een laatste familiereünie in Oostenrijk.

Met tegenzin begeven hun kinderen, de maatschappelijk geslaagde zoon Nico met zijn kwebbelige vrouw Sandra, en de zweverige dochter Bibi met haar als schrijver mislukte echtgenoot Von, zich richting een chalet in het besneeuwde Tirol. De spanningen die in de auto zijn opgelopen tussen Sandra en Nico slaan al snel over op de rest van de familie.

Oud zeer komt naar boven en niemand neemt meer een blad voor de mond. In een dronken bui laat Nico de situatie escaleren. Terwijl iedereen met elkaar clinch ligt, zorgt moeder Els voor een verrassing.

Familie is onderdeel van een reeks telefilms. De film won het Gouden Kalf voor beste televisiedrama en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Nederlands Film Festival 2001 in Utrecht.

Credits
Els Tegenkamp, moeder - Petra Laseur
Jan Tegenkamp, vader - Bram van der Vlugt
Bibi Tegenkamp, dochter - Marisa van Eyle
Von, haar man - Bart Klever
Nico Tegenkamp, zoon - Peter Blok
Sandra, zijn vrouw - Betty Schuurman

regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
decor: Andre Joosten
kostuums: Dorien de Jonge/Patricia Lim
Licht: Stefan Dijkman
Productie: Nancy Thomas, voor Het Toneel Speelt