fotografieElsZweerink
VARAGIDS 41 - 2010

Buis & Haard
Peter Blok & Maria Goos
Interview Eric van Onna
Fotografie Clemens Rikken

Maria Goos (Breda, 1956) is schrijfster. Peter Blok (Den Haag, 1960) is acteur. Maria en Peter hebben sinds 1980 een relatie en hebben twee kinderen: Roos (22) en Sarah (18).

Peter Ik kijk vaak laat tv, als ik uit een voorstelling kom. Dat voelt dan als een uitgestelde avond. Ik blijf vaak lang hangen bij National Geographic en Extreme sports. Met name K1, M1 en kooigevechten.
Maria Dan ga je voorover zitten, benen wijd, met je handen op je knieën en alles binnen bereik: koek, kaas en de fles. Dan kom ik thuis en dan heb je één lampje aan en dan zeg ik: 'Je lijkt wel een gescheiden man. Maak het een beetje gezellig.' Zo zielig.
Peter Er is niks zieligs aan, het is heerlijk.
Maria Natuurdocumentaires vind ik prachtig. Juist omdat mensen daarin even helemaal geen rol spelen. Bij dierendocumentaires kom ik geheel tot rust. Het liefst documentaires over olifanten. Bij de olifanten leven de vrouwen in groepen. Mannetjes worden slechts toegelaten om te paren. Ik raak ontroerd door de zorgzaamheid van die enorm grote moeders voor die kleintjes. Met die onhandige kolossale poten en die slurven waarmee ze toch de kleinste dingetjes oprapen. Ontroerend gewoonweg.
Peter Je wordt dan helemaal zacht. Dat is aandoenlijk en ontzettend lief om te zien. Ik ben meer van de Ultimate survival. Van die jongetjesprogramma's waarin de presentator gedropt wordt in de woestijn en laat zien hoe je in die extreme droogte kunt overleven. Met een cameraploeg erbij, dus allemaal wel een beetje doorgestoken kaart. Dan leert de survivalexpert ons dat je die cactus wel open kunt snijden en die niet. Dat je, als je bepaalde dierensporen volgt, water vindt. MythBusters; ook zo'n jongetjesprogramma. Een keer lieten ze zien hoe Chileense gevangenen ontsnapten door met chilisaus de tralies los te weken.
Maria Schattig, toch. Samen kijken we naar die man die al die inheemse stammen afgaat en zo de rituelen ondergaat.
Peter Dat is een mix van een jongetjesprogramma en de psychologie van sociale patronen.
Maria Die documentaire over een man die de 'boomman' werd genoemd, was schandalige tv. Hij woonde ergens op Sumatra en zijn handen en voeten waren veranderd in 'takken'. Op een dag komt er een Amerikaanse chirurg die hem wel kan behandelen. Hij moest die en die medicijnen slikken. Maar de man leefde als kermisattractie waarbij hij aan zijn haar vrachtwagens voortrok. Ineens hield het programma op en sprak een voice-over: 'De boomman werkt nog steeds op de kermis en of hij de medicijnen gaat slikken valt nog te bezien'. Het was gewoon een freakshow. Liefdeloos.
Peter Een documentaire over huisartsenposten of een documentaire van Roy Dames waarin hij ruim twintig jaar een vriendinnengroep uit Amsterdam-Oost volgde, is dan wel weer mooi.
Maria En natuurlijk Het uur van de wolf. Dat dat nog geen Nipkowschijf heeft gewonnen. Prachtig was ook Sam. Of Kijken in de ziel van Coen Verbraak.
Peter En vergeet Valentijn niet. Zo ontroerend. Heel iets anders, maar wat ik ook zo goed vind is Keuringsdienst van Waarde. Dat programma maken ze met een soort vasthoudenheid die leuk is.PETER
Boek: Getallen ontraadseld, alles wat je moet meten over eenvoudige wiskunde, Alex Bellos
Krant: NRC Handelsblad
Tijdschrift: Onze taal
Land en stad: Schotland, Maastricht
Onhebbelijkheid: betweterigheid


MARIA
Boek: alles van Ian McEman, John Irving en Willem Elsschot
Krant: radio! voornamelijk Radio 1 en BNR
Tijdschrift: geen tijd voor
Land en stad: Nederland, Amsterdam
Onhebbelijkheid: Ik kan volledig op eigen trip zitten