fotografieElsZweerink
Tips (nr 45)
De zomerstop nadert. Jullie, de lezers, hebben de afgelopen 43 keer veel op deze stukjes gereageerd. Het meeste is er gereageerd op Ménière.
Opvallend veel Ménièrepatiënten hebben de aandoening aangewend om hun leven een draai te geven, met in veel gevallen een bijzonder gunstig effect op het symptoom (een permanent, of met regelmaat terugkerend, hard geluid in het hoofd) van de ziekte en op het leven. Zoals een lezeres schreef: 'Ménière is je ziel die roept, luister ernaar'. Ik heb geluisterd. Ik leg me al geruime tijd weer toe op het schrijven. Ik bedank, soms met wat pijn in het hart, voor alle afgeleide en afleidende activiteiten. Het is nu een meer naar binnen gericht leven. En het werkt. Na een terugval in februari gaat het nu al geruime tijd heel erg goed. Voor iedereen met vragen over Tinnitus of ménière: www.nvvs.nl/tinnitus.

Andere heel attente tips: als je alleen nog de melodie van een liedje in je hoofd hebt en wilt weten hoe het heet en wie het zingt: www.songtapper.com.
Of je belt met: 0900-0252 of 0900-0759. Je houdt de hoorn van de telefoon 20 seconden bij de radio en binnen een minuut krijg je een SMS-je met de titel en de naam van de uitvoerende van het nummer.
Nog meer geweldige tips - een site met moslims cartoons: www.islamcomicbook.com.

En dan deze: www.memritv.org. Een site 'bridging the language gap between the middle east and the west'. Met name clipnummer 1050 is een bijzonder moedig en uitgesproken betoog van de Amerikaans Arabische psychologe Wafa Sultan. Volgens een lezer is haar betoog is zijn geheel geplaatst in de NY-Times.
En deze opmerking van een lezer over de koran wil ik jullie ook niet onthouden:
'Het probleem is dat vrouwen graag de geschriften uit de vroegere, liberale Mekka-periode lezen, en mannen liever uit de latere, restrictieve Medina-periode. Toen de beschouwende, vredelievende Mohammed tot de conclusie was gekomen dat zijn tijdgenoten de islam niet goedschiks wilden aanvaarden veranderde hij in een woeste krijgsheer die zijn overtuigingen te vuur en te zwaard verbreidde. Het gevolg is dat teksten uit de verschillende periodes elkaar regelrecht tegenspreken. Dat was moeilijk hanteerbaar, dus hebben de gezaghebbende theologen besloten dat bij tegenspraak de nieuwe tekst voorrang heeft op een oudere tekst. Niet onlogisch, en dus hebben de mannen theologisch gezien, het recht aan hun kant.'
En als je iets wilt weten en je hebt geen computer bij de hand om het op te zoeken, dan kun je bellen naar 0900 geenwww. In nummers is dat: 0900-4336999. Dan krijg je een levend mens aan de telefoon die alles, op elk gebied, voor je opzoekt. Binnen drie seconden wist ik bijvoorbeeld dat de Domtoren in Utrecht 112 meter hoog is.

Ik weet nu ook van een lezer wat een peppel is en een abeel. Mooie woorden he? Heb ik in mijn nieuwe toneelstuk gevlochten. Een peppel is een populier en een abeel is een fluisterboom, ook een soort populier. En nog een tip: de leesbril met rubberen pootjes is te koop in de brillenwinkel bovenin de Beijenkorf in Amsterdam.

En o ja, het was geen Papoea die bij Wilhelmina uit het vingerbakje dronk maar het was Paul Kruger, president van de Transvaal.

En dan nog een citaat uit een mail van een leraar uit het stadsdeel Slotervaart:
'Waren de opvoeders in Slotervaart maar zo slim als dat Surinaamse jongetje dat ik ooit eens in de klas had. Hij zei tegen een, eveneens Surinaams, meisje die mij van discriminatie betichtte, omdat ik een Surinaams kind ergens een standje voor had gegeven: "Kijk nu eens om je heen, hoeveel Surinaamse kinderen er op deze school zitten. Denk je nu echt dat alleen maar Nederlandse kinderen wel eens ondeugend zijn?" Kon dit jongetje maar hoofd sector onderwijs in Slotervaart worden. Hij zou ongetwijfeld anders oordelen over een onderwijzer, die het niet tolereert, dat er in zijn klas liedjes worden gezongen over 'joden, die volgens Hamas aan het gas moeten'; die het niet tolereert, dat de jongens in een klas met versgeslepen potloden de meisjes in de ogen proberen te mikken; die het niet tolereert, dat belangrijk taalwerk na twee minuten afgeraffeld ingeleverd wordt, opdat diezelfde jongens dan naar een pornosite op de klassencomputer kunnen kijken, want daar heb je immers internet voor op school.
Daarom hanteerde ik slechts één regel in die klassen, en die benoemde ik 'de regel voor beschaafd gedrag'. En daar hield ik consequent aan vast.
Deze man is, zeer tegen zijn zin, ontslagen.

Volgende week de laatste column. Daarin aandacht voor door lezers aangebrachte oplossingen voor het een en ander.

Maar nu alvast: bedankt. Bedankt voor het lezen. Bedankt voor de reacties.