fotografieElsZweerink
ZOMERHATERS (nr 31)
Er bestaat in Nederland een heel erg geheim genootschap. Met het lidmaatschap van dit genootschap loopt niemand te koop want je kunt je er bijzonder ongeliefd mee maken. Ik heb het over het Genootschap Der Anonieme Zomerhaters. Omdat ik, heel zijdelings overigens, bevriend ben met de voorzitter, heb ik erin toegestemd dat hij, voor één keer, via deze rubriek, zijn leden de jaarlijkse nieuwsbrief 'Onder De Leden' mag doen toekomen.

Geliefde Zomerhater,
Het is u vast niet ontgaan: de dagen lengen weer zichtbaar. Het ochtendlicht gloort alweer reeds lang voor het ontwaken en rond etenstijd moeten we het zonder kaarsen doen. Ik heb de eerste schuurmachine alweer te pakken, op een zondagochtend nota bene. De fietspompvogel, waar ik u in een eerdere 'Onder De Leden' reeds kond van deed, is dit jaar helaas vroeg bij mij op het oude nest in de prunus teruggekeerd. Zijn irritante, monotone, niets met de natuur van doen hebbende fietspompgefiet is alweer elke ochtend te horen.

We zijn gewaarschuwd, we weten waar we aan toe zijn. Onherroepelijk zullen we eraan moeten geloven: De tuingesprekken die we niet willen horen, de veel te luide muziek uit open ramen, krolse katten, jankende honden, beesten in een wei zonder beschutting, dronken toeristen, depressieve stadsbewoners, overbelaste parken, overvolle vuilbakken, dode egels langs de weg en uitgegraven halfdode molletjes in de bek van uw doldrieste hond: er is geen ontkomen aan.

Nu hebben een paar betrokken leden mij enkele tips doen toekomen die het seizoen van het vuur wellicht iets dragelijker voor u kunnen maken. Graag deel ik ze met u:
1. Begin, volgens Spaans gebruik, de dag met een Carrachillo. Dat is volgens melder een espresso met daarin een scheut goedkope brandy. De espresso schudt u wakker en de brandy houdt de bloedvaten tot in de late namiddag wijd open waardoor de hitte iets makkelijker te verdragen is. Het wordt door melder niet aanbevolen om de limiet van één Carrachillo per ontbijt te overschrijden. Doet u dat wel dan schijnt het middel juist een averechtse uitwerking te krijgen. Als u mij het nummer van uw lidmaatschapskaart doorgeeft kunt u bij mij een fles brandy tegen een gereduceerde prijs in ontvangst nemen.
2. Zucht een paar keer diep.
3. Zoek in het vreemde woordenboek een mooi woord op.
4. Probeer iets te bedenken wat u niet begrijpt.
5. Probeer uzelf een vaardigheid aan te leren waar u in de hemel nog wat aan kunt hebben.
6. Kom uw woonkamer binnen alsof u een woningruil hebt gedaan.
7. Neem een gedetailleerde kaart van een stuk van Rusland en lees de namen van de dorpjes en de riviertjes hardop. Probeer u voor te stellen hoe daar een tractor over een hobbelig weggetje rijdt en hoe daar in de verte een hond blaft.
8. Als u opstaat, kijk dan even, of u in uw vergeten voeten nog de voetjes herkent, waarmee u als kind over pas gemaaid gras liep.
9. Snij een ui. Want, zo beweert een van onze leden: "D'n ui verdringt gedachten van zomer, hitte, zweet. Ge wordt een ijsvorstin, alvoor ge 't weet."
10. Zwem tegen de stroom in. Ga om zes uur in de ochtend naar het bos en organiseer uitjes buiten het weekend. En draag altijd een grote hoed.

Verder heb ik enige vertroostende gedichten ontvangen. Eén ervan begint als volgt:
'De zomer, de liefde en de jeugd
zij willen alledrie niet deugen.
Daar is geen heil, daar is geen vreugd,
Het loflied is een leugen.'
Deze woorden getuigen mijns inziens van een fijnbesnaarde geest en een zachtmoedige geaardheid die verwant zijn aan een kunstenaarsziel.
Ik stel voor dat we de schrijver dezes op 21 september de Grijze Wolk opspelden.

Helaas, want nog aspirant lid, komt de schrijver van de volgende frase dit jaar nog niet in aanmerking voor de zilveren erespeld. Wellicht volgend jaar, meneer Jw. J. te A.
'Weg met de zomer
Weg met de zomer
Weg met de zon en de bikinilijn
Geen rosé voor mijn
Liever bisschopswijn.'

Als laatste wil ik u laten delen in een gedicht dat helaas buiten mededinging valt omdat het niet slechts het z-seizoen betreft, maar het hele leven. Daarbij komt dat de schrijver onbekend is. Eén van onze leden heeft dit gedicht snel genoteerd toen zij de regels zag staan op een muur in California waar zij was voor een familiebezoek. Wat een adequaat optreden! Chapeau mevrouw N.T. te R.
'Dance as if no one is watching
Sing as if no one is listening
Work as if you don't need the money
Love as if you've never been hurt.'

En bedenk lieve leden:
Na regen komt er weer regen.
Hou vol!