fotografieElsZweerink

Vreemd Bloed

persbericht, foto's, credits, interviews
volg Vreemd Bloed op facebook, bekijk de trailer op YouTube en de film in de bioscoop!
Voorjaar 2009
Vier jaar nadat Wil van der Meer en Johan Timmers mij vroegen om hun scenario "Koeien" te lezen wordt eindelijk de film Vreemd Bloed gedraaid. Wil speelt de dirigent van de plaatselijke fanfare en Johan doet de regie. We zijn dan tien versies verder en van het oorspronkelijke scenario zitten er nog zegge en schrijve twee scènes in. De rest is nieuw.

Aanvankelijk zou ik alleen maar wat adviezen geven, maar dat liep dus uit op een een groot en vrij moeizaam traject waarin ik eigenlijk een nieuwe film heb geschreven. Johan en Wil zijn altijd blijven meedenken. We kunnen inmiddels niet meer spreken van een film die gebaseerd is op het leven van Wil van der Meer.

Het heeft nu niets meer met zijn familie te maken. Alleen het basisgegeven is nog hetzelfde: in een zeer traditionele slagers/slachtersfamilie wordt in de zestigerjaren een jongen geboren die de traditie van het slagersvak weigert voort te zetten. Dit leidt tot een grote familiaire crisis die het gezin ontwricht. De veranderende tijdsgeest is voor de zoon zijn redding en voor de vader een catastrofe.

De film gaat, zoals het er nu uitziet, begin september in première.
In dit huisje zaten Johan Timmers, Wil van der Meer en ik een week aan de zoveelste versie van Vreemd Bloed te werken. De villaatje in Bergen was ooit de woning van de dichter Roland Holst.
Wil van der Meer denkt na over moeilijke scènes in een moeilijk scenario, gebaseerd op zijn leven.
Ook regisseur Johan Timmers wist soms even niet meer hoe nu verder.