fotografieElsZweerink

Volgens Robert

inleiding, voorbeschouwingen, recensies en intervieuws
Elsevier 23 februari 2013

Goos terug met tragikomedie


Het is alweer zo'n twintig jaar geleden dat de veelbekeken series Pleidooi en Oud Geld te zien waren op televisie. Toch zullen velen hieraan terugdenken bij de naam Maria Goos.

door: Annemarie van Uiden

Sinds haar toneelstuk Cloaca hebben we niet veel meer van de succesvolle scenarioschrijver gehoord. Nu is ze terug met een tragikomische serie, met een steengoede cast en idem regisseur: Joram Lürsen.

Peter Blok – Goos' partner – speelt de hoofdrol van huisarts Robert Finkelstein, die op z'n zachtst gezegd 'de weg kwijtraakt'. De ouderwetse huisarts lijkt de grip op alles te verliezen en neemt zijn omgeving daarin mee. Een mooie rol is er voor Tjitske Reidinga, zijn koele psychiater, die hem probeert te begeleiden in verwoede pogingen zijn leven op de rit te krijgen.

Finkelstein heeft moeite met de snelle wereld om hem heen. Het liefst runt hij zijn praktijk zoals hij dat twintig jaar geleden deed, zonder computer. Tot grote ergernis van zijn vrouw, tevens assistent. Het stel belandt in de eerste scène al in een huwelijkscrisis. Zoals we van Goos gewend zijn, zijn de dialogen – en de monologen – ijzersterk.

Zijn psychiater laat 'dokter Fink' situaties herbeleven, met haar erbij. Zo ligt hij in bed met zijn vrouw én zijn psychiater. Ook wordt hij achtervolgd door zichzelf als kleine jongen. De jongen kijkt mee naar zijn leven en wijst hem terecht. Een bijzondere serie, die even triest als hila¬risch is.


SERIE
Volgens Robert
ZONDAG 21.25 UUR, NED 2