Pleidooi

Pleidooi

Pleidooi is een succesvolle televisieserie die werd uitgezonden in het seizoen 1993-1994. Centraal stonden de gebeurtenissen rond het werk en het privéleven van een groepje beginnende advocaten, gespeeld door onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Yvonne van den Hurk en Carine Crutzen.
De serie werd met een Gouden Kalf en een Zilveren Nipkowschijf bekroond. Maria schreef de serie samen met Hugo Heinen en Pieter van den Waterbeemd.

Uit het juryrapport voor Pleidooi bij de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf in 1994:
"Superlatieven als 'hoogstaand drama', 'kwaliteitstelevisie', 'magnifiek camerawerk' en 'een briljant scenario'. Het zal allemaal wel.
Waar het bij Pleidooi om gaat, is eigenlijk veel simpeler. De kijker zit dit keer niet naar acteurs te kijken, maar naar mensen. Het zijn normale mensen, die iets meemaken; mensen met doorsnee gevoelens, mensen die je als kijker langzaam leert kennen, van wie je gaat houden.
Pleidooi is daardoor een on-Nederlandse productie geworden. On-Nederlands, omdat die ingrediënten doorgaans in binnenlandse producties nauwelijks te ontdekken zijn.
De eerste reeks, die vorig jaar van de critici al een eervolle Nipkow-vermelding kreeg, zorgde voor de kennismaking met de hoofdrolspelers. De tweede reeks ging dieper op de personages in. Sceptici waren bang voor het zogenaamde 'soap-element', maar ook zij zagen tot hun grote tevredenheid dat de serie er niet onder leed. Integendeel: in tegenstelling tot andere langlopende producties was de tweede reeks daardoor nog beter dan de eerste.
De Nipkow-jury kon dan ook niet om de toekenning van een schijf heen. En deed dat ook niet. Pleidooi werd vrijwel unaniem door de juryleden verkozen tot de winnaar. Met de vermelding dat de televisiecritici vol verwachting uitkijken naar de derde (en helaas laatste) reeks die in het komende winterseizoen door de AVRO wordt uitgezonden."