fotografieElsZweerink

Dokter Robert

… lees verder bij Volgens Robert
Hoewel dokter Robert is afgewezen door het Mediafonds gaat de serie toch gemaakt worden. Met dank aan de VARA en de netmanager van Nederland 2, Bart Römer. We hebben wel wat moeten inleveren. Het wordt nu geen serie van twaalf keer, 25 minuten, maar acht keer, 25 minuten.

Dokter Robert gaat over een overspannen huisarts die, als hij eenmaal onder de stolp van zijn huwelijk is uitgekropen waar hij bijna 25 jaar onder heeft gezeten, ontdekt dat de wereld in die tijd heel erg veranderd is. Hij raakt hier nog meer van in de war dan hij door zijn burn-out al is, maar het levert hem ook erg veel op. Samen met Dokter Robert ervaren we de realiteit in elke aflevering vanuit een totaal subjectieve en steeds geheel andere hoek.

Als Dokter Robert iets ontdekt, bijvoorbeeld over hoe jongeren nu over seks denken, dan is dat het thema van die aflevering en zien we hoe Dokter Robert naar de realiteit kijkt vanuit een seksueel point of view.

In een andere aflevering kan hij volledig in de ban zijn van zijn vroegere leven en ziet hij overal hoe heerlijk het is om een gezin te hebben.

Doordat we als kijker steeds in het hoofd van de overspannen dokter kruipen is de serie een hele vreemde mix van een doktersserie, zoals je die wel kent en een doktersserie zoals je hem nog nooit eerder ergens gezien hebt.

In 2012 gaan Peter Blok en ik de serie schrijven. Eind 2012 wordt hij uitgezonden, naar verwacht.



De NRC schreef er het volgende over:

30/05/11 door onze redacteur Wilfred Takken

Amsterdam. „Iedereen laat mij vallen. Verschrikkelijk. Maar om te janken zo mooi. Alles is om te janken zo mooi”, zegt dokter Robert. In de nieuwe tv-serie van Maria Goos slaat de huisarts de strijkplank doormidden en geeft zijn vrouw een dreun. Zij stuurt hem op kamers en meldt hem aan bij een psychiater.

Met Dokter Robert maakt dramaschrijver Maria Goos haar comeback op de Nederlandse televisie. Als de serie herfst 2012 uitkomt bij de VARA, is het zeven jaar geleden dat Goos een tv-serie maakte. Ze schreef met Hugo Heinen en Pieter van de Waterbeemd advocatenserie Pleidooi, en Oud geld, over een bankiersfamilie. Haar laatste serie was Lieve mensen, over een stel alcoholisten.

Goos maakt acht afleveringen à 1,4 ton euro . Het Mediafonds wees de serie af, waarna de VARA besloot te betalen uit eigen zak, bovenop het budget dat de omroep krijgt van de zendercoördinator. Wel moest ze vier afleveringen inleveren.

Goos: „Ik wil een herkenbare vorm, de dokterserie met praktijk aan huis, met een verrassende inhoud: de arts heeft een burn-out zonder het zelf te weten. Daardoor ervaart hij alles extreem subjectief.” Zij schreef de serie met Peter Blok, haar hoofdrolspeler en man: „Ik vertelde waar de scène over ging, en hij improviseerde, net als in De vloer op.”

Dokter Robert – genoemd naar een lied van The Beatles – ontspoort snel: hij krijgt een verhouding met 23-jarige buurvrouw Mijntje, beledigt de wachtkamer leeg en kan het leven zonder zijn vrouw niet aan. Maar net als zijn lotgenoot in American Beauty zegt hij: „Ik ben in jaren niet zo gelukkig geweest. Zelfs als ik wanhopig ben, en ik ben me wat wanhopig sinds ik weg ben, voelt het nog… verrukkelijk.”

Uit woede dat ze in Hilversum weinig steun kreeg, wendde Goos zich in 2003 van de tv af en richtte zich op haar eerste liefde, het theater. Daar maakte ze Familie, Cloaca en het vierluik De geschiedenis van de familie Avenier. Met de tv-versie van de theatershow Smoeder, met Marcel Musters, was ze nog wel op tv.

Vanwaar de comeback? Goos: „In Hilversum waait een andere wind, er wordt veel drama gemaakt. In de tijd van Oud geld werd er stringent op de kijkcijfers en doelgroepen gelet. Nu is dat beter.”

Put man Blok (51) uit eigen midlife crisis? Goos: „Nee, die heeft hij gelukkig niet gehad. Hij vindt het leven alleen maar makkelijker worden. Peter heeft het voordeel dat hij vrij zwaarmoedig is begonnen.”